Αθλητικές Ομάδες

Ο Δρ. Πισκοπάκης Νικόλαος από το 1981 έως και σήμερα έχει διατελέσει υπεύθυνος ιατρικών τμημάτων σε πολλές ομάδες που αγωνίζονται στα υψηλότερα επίπεδα του αθλητικού ανταγωνισμού.
Έχει διατελέσει υπεύθυνος Ιατρός Αθλητικών Ομάδων:
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΑΕΚ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΚΑΕ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ
ΚΑΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ
ΔΟΥΚΑΣ
Ε.Α.Ρ

 

 

Σύγχρονη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ιατρικών αναγκών αθλητικών ομάδων

Η ιατρική κάλυψη μιας ομάδας αποτελεί έναν από τους βασικότερους κρίκους στην αλυσίδα για την επιτυχημένη πορεία ενός αθλητικού συλλόγου ή σωματείου είτε αυτός κάνει πρωταθλητισμό είτε πρεσβεύει τον ερασιτεχνισμό αλλά με επαγγελματική νοοτροπία.
Αν δούμε την ομάδα σαν σύνολο ατόμων που όλοι εργάζονται για ένα συγκεκριμένο κοινό έργο καταλαβαίνει κανείς ότι ο τραυματισμός και η αποχή ενός μέλους της ομάδας κλονίζει το σύνολο της λειτουργίας της. Παρατηρώντας επίσης τα αποτελέσματα τόσο της κλινικής εμπειρίας όσο και όλων των σχετικών επιστημονικών ερευνών καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι τραυματισμοί στον αθλητισμό είναι συχνοί και πολλές φορές σοβαροί.
Συνεπως η παρουσία μιας αξιόπιστης ιατρικης ομαδας είναι εντελώς απαραίτητη για ενα συλλογο που θέλει να λειτουργεί σε βάθος, φροντίζοντας την υγεία και την αγωνιστική πορεία των αθλητών.

Η επιστημονική μας ομάδα με επικεφαλής τον ορθοπαιδικό χειρουργό-αθλητίατρο Δρ. Νικόλαο Πισκοπάκη αποτελείται από εξειδικευμένους και με μεγάλη εμπειρία επιστήμονες στον τομέα του αθλητισμού˙ ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοφυσιολόγο, ποδίατρο, διατροφολόγο, ψυχολόγο.
Πρωταρχικοι στόχοι που θετουμε για όλες τις αθλητικές ομάδες (σύλλογοι, σωματεία, ακαδημίες κλπ) με τις οποίες συνεργάζομαστε ειναι:

 • Την πρόληψη των τραυματισμών
 • Την χειρουργική αποκατάσταση
 • Τη γρήγορη και ασφαλή επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες
 • Την αποφυγή υποτροπής του αρχικού τραυματισμού .
 • Ψυχολογικη Προετοιμασια.

Η λειτουργία της επιστημονικής μας ομάδας είναι σε άμεση και καθημερινή συνεργασια με τον προπονητή, το γυμναστή και το Γενικό Αρχηγό της ομάδας. Ιδιαίτερα όσον αφορά στις αθλητικές ακαδημίες ειναι επιβεβλημένη η συνεργασία και η ενημέρωση των γονέων των ανήλικων αθλητών.

 

 1. Πρόληψη τραυματισμών

Πρωταρχικος στοχος του ιατρικού και προπονητικού επιτελείου πρέπει να είναι η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση ενός τραυματισμού.

Πως επιτυνχανεται αυτο ;

Α. Σωστή εκτίμηση του αθλητή πριν απο την έναρξη της προετοιμασίας.

Η προσπάθεια βελτίωσης κινητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε κάθε ομάδα και αθλητή που σκέφτεται και δραστηριοποιείται σοβαρά στον αθλητισμό, ξεκινά με τη ληψη στοιχείων μέτρησης.

Σε πρώτη φάση οριοθέτουνται ρεαλιστικοι στόχοι βελτίωνοντας μακροπρόθεσμα τις μετρησης αυτες.

Η αξιολόγηση αυτη συνεισφερει :

 • Στη βελτιωση της αθλητικης απόδοσης
 • Στην πρόληψη και αποκατάσταση μυσκελετικών τραυματισμών
 • Στην πρόληψη και διάγνωση της προπονητικής υπερκόπωσης
 • Στο σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό των προπονητικών προγραμμάτων
 • Σε παρεμβατικα προγραμμάτα διατροφής.

Β. Περιοδικοι ελεγχοι κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου .

 

Ο σύγχρονος αθλητισμος, απαιτει συνεχη εκτιμιση και αξιολογηση της ομάδας και του αθλητη μεμονωμένα. Σε όλες τις φάσεις του κύκλου τις περιοδικότητας (αρχή, μεση και τελος της αγωνιστικης περίοδου ) οι παρατηρούμενες μεταβλητές, αναλύονται, συγκρίνονται και αξιολογούνται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομάδας ή των αθλητών (κατηγορία, ηλικία παικτών, θέση κλπ).

Η επαναξιολόγηση των μετρούμενων μεταβλητών είναι σαφώς ένας δείκτης για τον προπονητή, ο οποίος εκτιμά με την σειρά του τόσο την προσπάθεια των αθλητών του όσο και την προπονητική διαδικασία στην οποία έχουν υποβληθεί.

 

Στο Εργομετρικό Κέντρο διεξάγονται τέτοιου είδους μετρήσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ανάλογο (ισοκινητικό δυναμόμετρο, αναλυτές αερίων εργοσπειρομετρικής αξιολόγησης, ηλεκτροκαρδιογράφο,σύστημα φωτοκυττάρων, ευλιγισιόμετρα, πελματογράφο, δυναμοδάπεδο,λιπομετρητές,δυναμόμετρα, εργοποδήλατο,αναλυτέςγαλακτικού και γλυκόζης αίματος κ.α).

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναλύονται συγκρινόμενα με ειδικές νόρμες. Η βιβλιογραφική παραπομπή ελέγχεται και να εκτιμάται, διότι δείχνει επιστημονική τεκμηρίωση και επαγγελματική συνέπεια. Για τις διαδικασίες που τηρούνται και ακολουθούνται πριν από κάθε εργομέτρηση, οι προπονητές ή οι γυμναστές των ομάδων, ενημερώνονται σχετικά, τόσο για την δέσμη των φυσιολογικών δοκιμασιών, όσο και των βιοχημικών.

 

 1. Χειρουργική αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων

 

Η Ορθοπαιδική Χειρουργική Αθλητικών Κακώσεων ασχολείται με την αντιμετώπιση των κακώσεων που προκύπτουν κατά την άθληση.

Η σύγχρονη ιατρική εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η χειρουργική για τις αθλητικές κακώσεις έχει σημειώσει αλματώδη βελτίωση τα τελευταία χρόνια.Με την εισαγωγή της αρθροσκοπικής χειρουργικής σήμερα, έχουμε την δυνατότητα προσπέλασης των αρθρώσεων όπως ο ώμος , το ισχίο , η ποδοκνημική και το γόνατο με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.Με μικρες τομες επιτυνχάνει την θεραπεία παθήσεων που παλαιότερα γινόταν μόνο με ανοικτή χειρουργική επέμβαση .

Μέσω της αρθροσκόπησης αντιμετοπιζουμε τραυματισμους όπως :

 • ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
 • ρηξη μηνίσκων
 • ρήξη συνδέσμων
 • εξαρθρήματα και αστάθεια στον ώμο
 • ρηξη του πεταλου των στροφεων του ωμου
 • υμενίτιδες και άλγη της ποδοκνημικής
 • κακώσεις του χόνδρου
 • ελεύθερα οστεοχόνδρινα τεμάχια

 

Η αρθροσκοπική χειρουργική προσφέρει στον ασθενή λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, περιορισμό της ατροφίας των μυών , γρηγορότερη αποκατάσταση και επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες.

Άλλο σημαντικο πλεονέκτημα ειναι και το αισθητικό αποτέλεσμα καθώς οι ουλές ελατώνονται εντυπωσιακά .

Το μέλλον βρίσκεται στην αναγεννητική ιατρική. Χρησημοποιώντας τις πιο εξελιγμένες τεχνικές η ομάδα μας είναι σε θέση να αποκαταστήσει βλάβες στον αρθρίκο χόνδρο. Με τη χρήση αυτόλογων καλλιεργημένων χονδροκυττάρων υποβοηθάμε τη δημιουργία κολλαγόνου και την αναγέννηση της κατεστραμμένης αρθρικής επιφάνειας.

Επισης, με τη χρηση αυξητικων παραγοντων και βλαστοκυτταρων υποβοηθαμε στη θεραπεια και την αποκατασταση χρονιων βλαβων μυων και τενοντων(μυικες θλασεις-τενοντιτιδες).

 

 1. Επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες

Με τη χρήση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων ανάλογα με τον τραυματισμό αλλα και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθε περίπτωσης,ακουλουθουμαι προγραμματα βασισμενα στη φυσιολογία των μυών, τη βιομηχανική, την ανατομία, και τη θεραπευτική που μας επιτερέπουν γρηγορη και ακίνδυνη επανενταξη.

Φασεις αποκαταστασεις.

 • Πρώτη φάση: Περιορισμός του πόνου, διατήρηση της κινητικότητας της άρθρωσης, πρόληψη της μυϊκής ατροφίας.
 • Δεύτερη φάση: Ανάκτηση μυϊκής δύναμης, βελτίωση του νευρομυικού ελέγχου και προοδευτική επανένταξη του αθλητή σε δραστηριότητες.
 • Τρίτη φάση: Σταδιακή αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας και πλήρη επανακτήση της νευρομυικής του λειτουργίας και της ιδιοδεκτικότητας.

 

Εχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τον αθλήτη στο υπερσύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας της ομάδας μας. Φυσικοθεραπευτές εξειδικευμένοι στις αθλητικές κακώσεις και την αποκατάστασή, βρήσκονται πάντα σε συνεργασία με τον Δρ.Πισκοπάκη και τους υπεύθυνους του συλλόγου για να επιτυχουν τα μέγιστα αποτελέσματα.

 

                                      4.  ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΤΡΟΠΩΝ

Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν στη προετοιμασία και στη μέση της αγωνιστικής περιόδου .

 

 • Το σωστό προπονητικό πρόγραμμα μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών/υποτροπών.
 • Η ψυχολογική προετοιμασία του αθλητή βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης αλλά και στην πρόληψη.
 • Εξωγενείς παράγοντες (κακός αγωνιστικός χώρος,ελλιπείς εξοπλισμός,καιρικες συνθηκες) αυξάνουν τις πιθανότητες υποτροπής.
 • Σε αυτόν τον τομέα είμαστε πάντα υποχρεωμένοι να επισημαίνουμε τυχόν αδυναμίες και ελλείψεις και να συμβαλλουμε στο σχεδιασμο του προπονητικου πλανου.

                                  5. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Με την ψυχολογική προετοιμασία,ο αθλητής μαθαίνει να επιλύει μόνος τα προβλήματά του.Η παρέμβαση του ειδικού παραμένει συμβουλευτική, δίνοντας στον αθλητή την ευκαιρία να αναπτύξει μόνος του τον τρόπο σκέψης, την πρωτοβουλία, την ανεξαρτησία, την ελεύθερη δράση και την δημιουργικότητά του.Ο ρόλος του ειδικού είναι υποστηρικτικός, τοποθετώντας τον ίδιο τον αθλητή στο «κέντρο» της ψυχολογικής προετοιμασίας.

Οι βασικοί στοχοι:

 • Κορυφαία απόδοση με βάση τις δυνατότητες του αθλητή
 • Εξάσκηση του αθλητή σε ψυχικές και νοητικές δεξιότητες
 • Ανάπτυξη και ενίσχυση κινήτρων
 • Τοποθέτηση στόχων
 • Αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων
 • Βοήθεια στην επίλυση μαθησιακών και αγωνιστικών προβλημάτων
 • Μείωση του άγχους και των αγωνιστικών ανησυχιών
 • Καλλιέργεια αυτοελέγχου
 • Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης
 • Βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων
 • Γενικότερη πνευματική και ψυχολογική υποστήριξη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Εκτός από την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των τραυματισμών στον πρωταθλητισμό ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στη σωστή ενημέρωση και στις γενικότερες συνήθειες που πρεπει να ακολουθούν κυρίως οι νέοι αθλητές, καθώς αυτό από μόνο του συμβάλει σημαντικά στη πρόληψη των τραυματισμών . Γι αυτόν ακριβώς το λόγο μαζί με τους συνεργάτες μας πραγματοποιούμε διαλέξεις και ειδικές μετρήσεις σε παιδιά που αθλούνται με σκοπό τον προβληματισμό και την ενημέρωση πάνω στη σωστή άθληση, τις ενδεδειγμένες ασκήσεις, τον ανάλογο προληπτικό έλεγχο, την κατάλληλη διατροφή και την υπεύθυνη αγωνιστική συμπεριφορά.
 
Πιστεύουμε οτι η παροχη των υπηρεσιων μας ειναι ότι ακριβως χρειαζεται το καθε υπεύθυνο αθλητικό σωματείο,επαγγελματίας και έφηβος αθλητής.
Η φιλοσοφια μας για μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ιατρικών σας αναγκων αντικατοπτριζεται στην επαγγελματική και επιστημονική μας προσέγγιση.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση και συνεργασία.

 

Sport Medicine Center

Τηλ:210 61 07 101 – 210 61 57 090 Fax :210 61 57 374

web: www.OrthoSportsMed.gr

e-mail: piskopakis@gmail.com & info@orthosportsmed.gr

 

Υπεύθυνος ιατρικού τμήματος

 •  Νικόλαος Α.Πισκοπάκης

             Χειρουργός Ορθοπαιδικός M.D. Ph.D.

Προεδρος Ελληνικης Αρθροσκοπικης Εταιρειας (ΕΑΕ)

 

Υπεύθυνοι Φυσιοθεραπείας – Αποκατάστασης – Εργομετρίας

 • Σταύρος Χ.Τόϊλος

Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής  

 • Κωνσταντίνος Α.Ψαρογιώργος

Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής

 

Επίσης στην ομάδα μας συμμετέχουν ειδικότητες επιστημόνων οπως Καρδιολογος,Εργοφυσιολόγος,Ψυχογος και Διατροφολόγοςπαρέχοντας τις υπηρεσίες σε συνεχή βάση .