Αναγεννητική ιατρική, δώστε στην υγεία σας αυτό που της αξίζει

By on October 4, 2013

ΑΥΤΟΛΟΓΟΙ ΑΥΞΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ από πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

Οι πιο σύγχρονες θεραπείες που η Ορθοπαιδική μπορεί να σας προσφέρει.


Οι Αυξητικοί Παράγοντες παρασκευάζονται από το αίμα του ασθενούς με φυγοκέντριση που προκαλεί την συγκέντρωση των ανθρώπινων αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο πλάσματος. Τα αιμοπετάλια είναι το όχημα που μεταφέρει τους αυξητικούς παράγοντες  στους ιστούς και προκαλούν πολλαπλασιασμό σε κάποια κύτταρα και επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών.

SCIENCE
Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες (PRP-Platelet Rich Plasma) είναι πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια. Μέσω των αιμοπεταλίων γίνεται η διανομή των αυξητικών παραγόντων (PDGF, TGF-β, IGF, EGF, VEGF) που προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, οστεοβλαστών και των ενδοθηλιακών κυττάρων, με σκοπό να προάγουν και να επιταχύνουν την επούλωση των σκληρών και μαλακών ιστών.
Επίσης οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες PRP περιέχουν ινώδες, υαλονεκτίνη και φιμπρονεκτίνη που λειτουργούν σαν μόρια κυτταρικής προσκόλλησης (λειτουργούν ως μήτρα), της οστεοαγώγημης και μεσοκυττάριας ουσίας του οστού, του συνδετικού ιστού και του επιθηλιακού ιστού.

Η διήθηση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:
1. Προάγει και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης που έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση των συμπτωμάτων
2. Μειώνει δραστικά τον πόνο
3. Μειώνει την ανάγκη για άλλου είδους θεραπείας (π.χ. φαρμακευτική θεραπεία, ενέσεις κορτιζόνης ή χειρουργική επέμβαση)
4. Αποκλείει την ύπαρξη ανοσολογικών αντιδράσεων και τη μόλυνση από μεταδοτικές ασθένειες

Η Χρήση των PRP στην Ορθοπαιδική και Αθλητιατρική.

Παθήσεις στις οποίες μπορεί να γίνει χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων.

Αγκώνας
Η έσω και έξω επικονδυλίτιδα (αντίστοιχα tennis elbow και golfer’s elbow) αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες πόνου και αδυναμίας στους αγκώνες των αθλητών. Αυτές οι παθήσεις σχετίζονται με την επαναλαμβανόμενη κίνηση των μυών του βραχίονα και του αντιβραχίου που συνήθως οδηγούν σε ρήξη ή μερική ρήξη του τένοντα.

 

 

 

Ώμος
Ο ώμος είναι η πιο κινητή άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Οι τέσσερις τένοντες που βρίσκονται στη περιοχή του ώμου δημιουργούν το στροφικό πέταλο του ώμου και του επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα κινήσεων. Συνήθως μετά από υπέρχρηση του ώμου και λόγω πρόσκρουσης του στροφικού πετάλου στο ακρώμιο δημιουργείται φλεγμονή που είναι και η αιτία του πόνου . Όταν οι συμπιεσμένοι τένοντες παρουσιάσουν φλεγμονή ή καταστραφούν  τότε η πάθηση λέγεται τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου.

Ισχίο


Το ισχίο είναι η πιο σταθερή άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Το ισχίο περιβάλλεται από μυς που του επιτρέπουν τη περιστροφή, κρατούν σταθερή την άρθρωση και απορροφούν τους κραδασμούς. Οι πλειονότητα των τραυματισμών στη περιοχή του ισχίου είναι αποτέλεσμα κατάχρησης.  Η μηριαία κεφαλή και  η κοτύλη  είναι επικαλυμμένες με ένα παχύ στρώμα χόνδρου που απαιτεί συνεχή λίπανση. Αν το πάχος του χόνδρου αυτού μειωθεί ή φθαρεί (Οστεοαρθρίτιδα ισχίου) αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου και ερεθισμού καθώς και δυσκολία στην κίνηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και την ακινητοποίηση.
Οστεοαρθρίτιδα ισχίου) αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου και ερεθισμού καθώς και δυσκολία στην κίνηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και την ακινητοποίηση.


 

 

 

Ηβική περιοχή – Σύνδρομο Κοιλιακών-Προσαγωγή
Το σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός μυϊκού τραβήγματος του προσαγωγού ή καταπόνησης των μυών. Εμφανίζεται συχνότερα σε επαγγελματίες αθλητές άλλα και σε ερασιτέχνες.

 

 

 

 

Γόνατο
Απότομες κινήσεις, μη ισορροπημένοι μύες και τραυματισμοί προκαλούν πολύ συχνά πόνο στο γόνατο. Οι συχνότερες αιτίες που δημιουργούν πόνο στο γόνατο περιλαμβάνον, τραυματισμούς των συνδέσμων, χονδρομαλάκυνσηοστεοαρθρίτιδα και τενοντίτιδα.

Πόδι
Η τενοντίτιδα του αχιλλείου είναι ένα χρόνιος τραυματισμός που προκαλείται κυρίως από κατάχρηση. Συνήθως οι ασθενείς με τενοντίτιδα στον αχίλλειο είναι δρομείς ή γενικά αθλητές που τρέχουν κατά τη  διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Η πάθηση αυτή αφορά τον αχίλλειο τένοντα ο οποίος είναι φαρδύς και εξαιρετικά ανθεκτικός αλλά ταυτόχρονα ευάλωτος λόγο κατάχρησης και συχνών τραυματισμών.

 

Εφαρμογή των Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων έχει αξιολογηθεί σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες συμπεριλαμβανομένης της ορθοπαιδικής, αθλητιατρικής, νευροχειρουργική, οδοντιατρική, οφθαλμιατρική ,καρδιοχειρουργική καθώς και στην αισθητική ιατρική στην επούλωση πληγών και στη παραγωγή καλλυντικών.

Η Ορθοπαιδική Κλινική Αθλητικών Κακώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών υπό τον Διευθυντή Δρ. Πισκοπάκη, είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα, στην χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων και εφαρμόζει αυτή τη γκάμα θεραπειών τα τελευταία 4 χρόνια.