Μηνίσκος, Μηνισεκτομή, συρραφή μηνίσκου

By on July 29, 2013

Οι μηνίσκοι αποτελούν σημαντική λειτουργική μονάδα του γόνατος. Η λειτουργία τους είναι η ομαλή κατανομή των φορτίων που δέχεται το γόνατο και καλύπτουν το κενό μεταξύ δύο οστών ενός κυρτού(μηριαίος κόνδυλος) και ενός κοίλου(κνημιαίο πλατώ).

Οι μηνίσκοι δεν έχουν αιμάτωση γι’αυτό σε περίπτωση τραυματισμού δεν επουλώνονται. Τα άτομα με ρήξη μηνίσκου εμφανίζουν πόνο, διόγκωση του γόνατος και πολλές φορές το γόνατο «κλειδώνει». Η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή μας δίνει την δυνατότητα να αφαιρούμαι μόνο το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου διατηρώντας το υγιές κομμάτι ακέραιο. Σε περίπτωση που η ρήξη του μηνίσκου είναι στην περιφέρεια έχουμε την δυνατότητα συρραφής του.

Μετεγχειρητικά:
Στην αρθροσκοπική μηνισκεκτομή ο ασθενής κινείται άμεσα και χωρίς υποστήριξη(πατερίτσες) και επανέρχεται στην καθημερινή δραστηριότητα σε 2-3 μέρες και σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα σε 1-1½ μήνα. Στη συρραφή μηνίσκου ο ασθενής χρειάζεται υποστήριξη για 1 μήνα και πλήρη αθλητική δραστηριότητα μετά 3-4 μήνες. Μετά την επεμβάση ο ασθενής μπορεί να παραμείνει για νοσηλεία 6-8 ώρες.