Οσφυαλγία (Δισκοπάθεια)

By on April 3, 2013

Οσφυαλγία είναι ο πόνος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και οι αιτίες που τον προκαλούν είναι ποικίλες, όπως η εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα, οι παθήσεις των μεσοσπονδυλίων δίσκων, τραυματισμοί της περιοχής, όγκοι, φλεγμονές, παθήσεις της κοιλίας κλπ. Πολλές φορές προκαλείται από καταπόνηση της μέσης λόγω των κακών συνηθειών του σύγχρονου τρόπου ζωής ( καθιστική πολύωρη εργασία, υπερβολικό σωματικό βάρος, ελάχιστη σωματική άσκηση ) χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη παθολογία.

 

Ο ιατρός καλείται να εντοπίσει την αίτια του άλγους και να προβεί στη σωστή θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι συντηρητική ή και χειρουργική αναλόγως πάντα την κλινική εικόνα, αλλά και τις απεικονιστικές και νευρολογικές εξετάσεις. Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται στην παυσίπονη αντιφλεγμονώδη αγωγή, την ανάπαυση, την φυσικοθεραπεία, την εκπόνηση ασκήσεων και στην εκμάθηση αποφυγής περιττών καταπονήσεων της περιοχής στην καθημερινότητα.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον ασθενή μετά την εξάντληση των ανωτέρω συντηρητικών μέσων η τοπική διήθηση της πάσχουσας περιοχής έχει πολύ καλά αποτελέσματα και μπορεί να αποτρέψει μια χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές τεχνικές με την πρόοδο της επιστήμης είναι πλέον ποικίλες και δίνουν πολύ καλές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Επίσης η αποθεραπεία είναι γρήγορη και ο ασθενής επιστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα στις καθημερινές του δραστηριότητες