Διάστρεμμα αστραγάλου: τι είναι φυσιολογικό, τι δεν είναι

By on October 16, 2013

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι το πιο συνηθισμένο είδος αθλητικού τραυματισμού, με περίπου 25.000 περιστατικά κάθε μέρα στις ΗΠΑ.

Το διάστρεμμα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άθλημα αλλά και όταν απλά περπατάμε στο δρόμο! Τα Διαστρέμματα στον αστράγαλο είναι πιο συχνά σε αθλήματα με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ και κτλ.

 

Τι συμβαίνει;

Ο αστράγαλος είναι σχεδιασμένος για να έχει μεγαλύτερη κίνηση κατά την έσω στροφή (πρηνισμός) του ποδιού , η οποία είναι και η κίνηση κατά την οποία συμβαίνουν συνήθως τα διαστρέμματα.

Με τον όρο “διάστρεμμα” εννοούμε τον τραυματισμό κάποιου συνδέσμου. Οι σύνδεσμοι είναι οι σκληρές ίνες που συνδέουν και συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους αλλά επιτρέπουν την κίνηση στις αρθρώσεις.

Τα διαστρέμματα ταξινομούνται σε:

  • 1ου βαθμού διαστρέμματα: Ελαφρά ρήξη, διάταση των συνδέσμων
  • 2ου βαθμού διαστρέμματα : Μερική ρήξη των συνδέσμων
  • 3ου βαθμού διαστρέμματα : Πλήρης ρήξη των συνδέσμων

 

Το πιο κοινό διάστρεμμα στον αστράγαλο είναι η μερική ρήξη των συνδέσμων που βρίσκονται στην έξω πλευρά του αστραγάλου. Η ρήξη του συνδέσμου οδηγεί σε αιμορραγία μέσα στο χώρο της άρθρωσης, και είναι αυτή που προκαλεί το έντονο πρήξιμο. Ευτυχώς, το σώμα σας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να θεραπεύει τέτοιους  τραυματισμούς και οι σύνδεσμοι στις περισσότερες περιπτώσεις επουλώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Όπως συμβαίνει σε κάθε τραυματισμό, το σώμα σας στέλνει γρήγορα αίμα στην περιοχή για να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης, η οποία οδηγεί στη διόγκωση. Θυμηθείτε ότι λόγο βαρύτητας κατά την ορθή στάση και της απόστασης από την καρδιά που λειτουργεί σαν αντλία, σε πολλές περιπτώσεις το πρήξιμο διατηρείτε για αρκετό καιρό μετά την «επούλωση» των συνδέσμων και την επανένταξη του ασθενή στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Τη νύχτα το πρήξιμο υποχωρεί, αλλά με τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουμε σταδιακή διόγκωση.

Θεραπεία που περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, συμπίεση και ανύψωση, γνωστή και ως θεραπεία RICE (Rest,Ice,Compretion,Elevation), είναι συνήθως η ενδεδειγμένη θεραπεία για το διάστρεμμα στον αστράγαλο. Αυτό μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο και επιτρέπει στον οργανισμό σας να θεραπεύσει τον τραυματισμό γρηγορότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο η γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συνήθως μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας.

Αν τα επίπεδα του πόνου το επιτρέπουν, η πρώιμη κινητοποίηση της άρθρωσης ενδείκνυνται.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό: Όταν ο πόνος είναι έντονος και δεν σας επιτρέπει να περπατήσετε ή να τοποθετήσετε βάρος στον αστράγαλό σας πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως ορθοπαιδικό. Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης των συνδέσμων, μπορεί να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να επιστρέψετε σε αθλητικές δραστηριότητες υψηλής έντασης. Σε κάποια διαστρέμματα η ανάκαμψη είναι χρονοβόρα, αλλά όταν η βελτίωση είναι αργή και σταθερή αυτό σημαίνει ότι είστε στο σωστό δρόμο. Όταν το διάστρεμμα είναι τρίτου βαθμού, δηλαδή έχουμε πλήρη ρήξη των συνδέσμων με αστάθεια της άρθρωσης, τότε και μόνο τότε η θεραπεία είναι χειρουργική και γίνεται με συνδεσμοπλαστική αποκατάστασή.

 

Πρόληψη : Η αποφυγή του διαστρέμματος είναι εξ’ αρχής η καλύτερη θεραπεία! Θα πρέπει να γίνονται διατακτικές ασκήσεις πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα που προετοιμάζουν τους μύες και βοηθούν στην ιδιοδεκτικότητα των μυοτενόντιων στοιχείων. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι σε περιπτώσεις προ υπάρχοντος διαστρέμματος, η περίδεση με ελαστικό επίδεσμο και τα ειδικά ελαστικά επιθέματα αστραγάλου μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή νέων διαστρεμμάτων. Παρόλα αυτά η μόνιμη χρήση τέτοιων επιθεμάτων σε βάθος χρόνου μειώνουν την ικανότητα των τενόντων να συγκρατούν την άρθρωση, γι΄αυτό και η χρήση τους θα πρέπει να γίνετε με την καθοδήγηση του ορθοπαιδικού.

 

Μην αφήσετε το φόβο ενός παλαιού διαστρέμματος να σας κρατήσει μακριά από την αθλητική σας δραστηριότητα.

Ο Δρ. Πισκοπάκης και η ομάδα του σας προτείνουν να παραμείνετε σε κίνηση και υγιείς!